Klachten na Corona

Helaas hoor ik het elke dag van mensen om me heen. Ook van mensen die mild ziek zijn geweest. Ze hebben nog steeds klachten na een (vermoedelijke) Corona-besmetting. Vermoeidheid is een duidelijk symptoom. Maar ook druk op de borst of hoofdpijn. Er is nog niet veel bekend over de tijd van herstel en mogelijke restverschijnselen. De tijd zal het leren. Maar er is al wel veel bekend over het toepassen van acupunctuur bij klachten van vermoeidheid, druk op de borst en hoofdpijn. Het voelt als een gemiste kans dat er niet actief wordt ingezet op acupunctuur om mensen met deze klachten te helpen.

Ik zal wat meer vertellen over hoe we als acupuncturisten kijken naar de Longen. Ik realiseer me dat dit eigenlijk te complex is om op een toegankelijke manier kort op te schrijven. Ik probeer het toch en ik hoop dat je er wat aan hebt.

In de Chinese geneeskunde worden de Longen gezien als een systeem dat meer omvat dan alleen het orgaan wat verantwoordelijk is voor de ademhaling. De volgende functies worden toegeschreven aan het systeem van de Longen:

  1. De Longen reguleren de Qi (de energie die door je lijf stroomt) en de ademhaling (die is duidelijk). Het reguleren van de Qi betekent in de Chinese geneeskunde dat de longen ervoor zorgen dat je hele lijf wordt voorzien van zuurstof en dus van energie. Daarmee voeden de longen alle weefsels van het lichaam en zorgen ze ervoor dat alle fysiologische processen in je lijf plaats kunnen vinden. Als de long-energie verzwakt is, heeft dat dus invloed op alle fysiologische processen in je lijf.

  2. De Longen beheersen de meridianen en de bloedbanen. De energie (Qi) van de Longen helpen het bloed stromen door de bloedvaten. Als de Long-energie niet sterk genoeg is, zal het bloed niet goed genoeg circuleren. Dit leidt bijvoorbeeld tot koude handen en voeten.

  3. De Longen zijn belangrijk in de bescherming van het lichaam tegen pathogenen, in het bijzonder pathogenen die via de huid binnen kunnen komen. Ook zijn de longen gerelateerd aan het zweten via de huid.

  4. De energie van de longen heb je nodig om goed naar de wc te kunnen. Via je ademhaling zet je druk op je dikke darm en kun je je ontlasting kwijt raken. Bij een verzwakte longenergie is het dus moeilijker poepen.

  5. De Longen bevochtigen de huid en het haar. Je ziet bijvoorbeeld dat mensen die roken een drogere huid hebben en droger haar. De bevochtiging door de longen is dan verminderd.

  6. De Longen openen in de neus. Als er een pathogeen de longen 'aanvalt', kan dat de neus blokkeren. De reuk kan daardoor verdwijnen. Of er ontstaat niezen en snotteren.

  7. De Longen hebben bovendien een relatie met de emotie 'verdriet' en met 'loslaten'. Het zou mij niets verbazen als deze emotie op dit moment overheersend is bij mensen die een Corona-besmetting hebben doorgemaakt. Deze emotie maakt deel uit van problematiek in de longen.

Dit is een korte (onvolledige) opsomming van de functies van de Longen volgens de Chinese geneeswijzen. De meeste mensen met Corona hadden voornamelijk klachten in het ademhalingsstelstel. Echter, er waren ook patiënten met maag- en darmproblematiek. Of met voornamelijk klachten als vermoeidheid, hoofdpijn en last van de ogen. Ook daar is veel interessants over te vertellen. Ander keertje. Voor nu is het belangrijk te weten dat er vele acupuncturisten in Nederland zijn die je kunnen helpen met deze restverschijnselen van Corona. Ik ben er daar een van. Help jezelf en laat je ondersteunen in je herstel door een acupuncturist. Ik gun het je.109 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven